Úvodní » Automobily » SEAT Ateca - novinka roku 2016


SEAT Ateca - novinka roku 2016

Dlouho se na nový model od SEATu čekalo. Mnoho z nás bylo plných očekávání. Ateca byla až nezvykle maskována a panovalo zde mnoho dohadů, jak bude první španělské SUV vypadat. A jak vypadá?

SEAT Ateca - maska vozu

Skvěle střižený design

K designu není snad co dodat. Moderní malá SUV nejsou nijakým způsobem odlišná. To ale neplatní pro Atecu. Ostře střižené moderní hrany s nádhernými designovanými světlomety s LED diodami vytváří ve dne i v noci vůz, který se od ostatních liší. Atecu můžete doplnit o kola s lehkých slitin až o velikosti 19". A můžete jezdit nejen po městě, ale i v terénu. Vždy budete vypadat se svým vozem jako milovníci luxusu, moderních technologií a osobního stylu.

Atecu můžete mít v interiéru plnou nejjemnější kůže - sedadla, volant, řadící páku.. Dalším luxusním prvkem mohou být luxusní sportovně tvarovaná sedadla s čalouněním Alcantra. Již na první pohled je na Atece vidět, že je vyrobena s maximální pozorností na kvalitu zpracování a použitých materiálů. 

Seat Ateca - interiér

Překvapivě živé motory

Již několik let se u pohonných jednotek projevuje požadavek na snižování objemu motoru - downsizing. Díky různým normám tak motory musejí produkovat stále méně emisí a jejich spotřeba musí být alespoň na papíře menší a menší. Základním motorem se tak u Atecy stává litrový tříválec. Vzhledem k velikosti automobilu se jedná o odvážnou volbu a s cenou základního modelu kolem 550 000 korun je použitý motor poměrně malý. Výkon však dohání turbodmychadlem, takže již základní motorizace nabízí 85 kW a manuální 6stupňovou převodovku. 

Další agregáty jsou již pro vůz vhodnější. Celý přehled motorizací:

  • 1.0 TSI (85 kW), manuální 6stupňová převodovka, pouze 4x2
  • 1.4 TSI ACT (110 kW), manuální 6stupňová převodovka, 4x2 i 4x4
  • 1.4 TSI ACT (110kW), automatická 7stupňová převodovka DSG7, 4x2 i 4x4
  • 1.6 TDI (85 kW), manuální 5stupňová převodovka, pouze 4x2
  • 2.0 TDI (110 kW), manuální 6stupňová převodovka, 4x2 i 4x4
  • 2.0 TDI (110 kW), automatická 6stupňová převodovka DSG6, pouze 4x2
  • 2.0 TDI (140 kW), automatická 7stupňová převodovka DSG7, pouze 4x4

Efektní průjezd ve městě i na lesní cestě

Už od prvního pohledu je jasné, že Ateca není určena do těžkého terénu. Jedná se spíše o vůz do města, kde bude dělat větší parádu. Pokud se ale jedná o městské SUV, proč může mít volič jízdních režimů?

Ateca na velkých kolech a s panoramatickou střechou byla pro mnoho novinářů až překvapením nejen v městských ulicích, ale právě v terénu. Díky poměrně vysokým nájezdovým úhlům (SEAT Leon ST - 145 mm, Ateca 4x4 - 189 mm) se nemusí Ateca bát lesních a polních cest, sněhových nadílek nebo klasických českých silnic, na kterých si mnoho aut při rychlejší jízdě poláme zuby.

Volič jízdních režimů

SEAT na mnoha modelech využívá nově volič jízdních režimů. Samozřejmě si v základní výbavě žádným tlačítkem nezatočíte, ale v nějaké z lepších výbav bude volič jízdních režimů dostupný. Tento volič s názvem SEAT Drive Profile dokáže z vaší jízdy udělat nevšední zážitek. Volič jízdních režimů nabízí volby Normal, Sport, Eco a Individual. Jak už názvy funkcí napovídají, jedná se o režimy jízdy - normální jízda, sportovní jízda, pak jízda pro podporu nízké spotřeby a Individual - nastavitelný podle vašich představ. V jednotlivých režimech se upraví charakteristika tlumičů nebo odezva plynu. Tlačítkem Driving Experience v režimu 4X4 (4drive) pak aktivujete funkce pro jízdu v terénu - asistent pro sjezd prudkých kopců apod.

Seat Ateca - 4drive profile

Co se týče jízdy v terénu, nejvhodnější volbou je nejvýkonnější verze modelu s pohonem výhradně 4x4. Tato specifikace však začíná na nějakých 850 tisíci korunách a to za takovýto vůz není úplně málo. Nadruhou stranu velikostí se může v rámci koncernu měřit snad jen s Tiguanem, který v nějaké lepší specifikaci vyjde klidně na milion. A to, že SEAT není již podřadnou značkou koncernu, Ateca dokazuje ve všech měřitelných ohledech. Pro příklad zde máme zavazadlový prostor.

Zavazadlový prostor

Pokud vezmeme ekvivalentní SUV do souboje ve velikosti zavazadlového prostoru, Ateca je všechny s přehledem překoná. A rozdíly nejsou malé.

Například Nissan Quashqai nabízí ve svém zavazadlovém prostoru 401 litrů. Mitshubishi ASX pak 442 a nový Renault Kadjar 472 litrů. Kolik má Ateca? Španělsko-český SEAT disponuje celkem 485 litry objemu

Maximální výbava za slušné peníze

Jak jsme již psali, základní model vychází s opravdu malým litrovým tříválcem 1.0 TSI na 550 tisíc. V maximální výbavě a se všemi příplatky se dostanete někam k milionu. Je to hodně? Nový VW Tiguan, který je menší, vychází s nejsilnější verzí motoru (140 kW, DSG7) v maximální výbavě - ovšem bez příplatků) na 1 120 000 korun. Takže 850 tisíc je vlastně skoro "zadarmo."

Luxusní osvětlení

Ze zrcátek můžete mít při odemčení promítaný světelný kužel s logem Atecy. Vůz je pak osvětlen LED světly v moderním designu. Dalším, neobvyklým osvětlením, může být pro někoho z vás osvětlení interiéru. Ano, stropní světlo má téměř každý vůz. SEAT Ateca nabízí ale vícebarevné osvětlení interiéru, které je integrováno do vnitřních výplní dveří. Můžete si vybrat z nabídky osmi barev a intenzitu světla. Prostě luxus se musí projevit všude.

Spousta asistentů

SEAT Ateca nabízí mnoho moderních asistentů, které získávají jen prémiové modely a nejvyšší výbavy sportovních sedanů. V Atece najdete například asistent pro jízdu v pruhu, parkovací asistent, kamery vpředu a vzadu, páté dveře na otevírání nohou, bezklíčkové odemykání.. Prostě vše, na co si vzpomenete.

Infotainment

SEAT Ateca nabízí displej o velikosti až 20,3 centimetru. Na displeji si můžete zobrazit standardní navigaci několika modelů nebo můžete systém propojit s telefonem. Díky SEAT Full Link systému můžete zrcadlit vybrané aplikace z telefonu i za jízdy. Ateca disponuje také chytrou přihrádkou pro telefon s indukční plochou, kam položíte telefon a on se začne nabíjet. Moderní technologie a pokrok nezastavíte.

[Přeskočit navigaci]