Úvodní » Automobily » Jak dovézt auto z Německa v roce 2015?


Jak dovézt auto z Německa v roce 2015?

Rozhodli jste se pro koupi automobilu, ale nenarazili jste v ČR na žádné, které by splňovalo všechny vaše představy? Tak proč si nepořídit automobil v zahraničí. Pořídit si levnější ojetinu, se vám zřejmě nevyplatí, ale pokud toužíte po koupi mladšího vozu nebo po exotičtějším modelu, bude pro vás ideální volbou Německo. Automobily z Německa bývají ve skvělém technickém a vizuálním stavu a ve většině případů mají doloženou servisní historii. 

Výběr automobilu

Před samotným výběrem je třeba si uvědomit několik věcí:

  • Jaké auto chcete?
  • Jakou výbavu od nového vozu požadujete?
  • Kolik jste schopni, ale také ochotni, do svého vysněného automobilu investovat?

Většina prodejců prezentuje své nabídky na internetových portálech, na nichž můžete automobil vyhledat dle značky, modelu, roku výroby, požadované výbavy a dalších parametrů. Nový automobil je vhodné zakoupit v autobazarech, které v Německu poznáte pod zkratkou GmbH nebo u autorizovaných zastoupení prodejců. 

V obou případech si můžete být jisti zárukou kvality. Ovšem daní za to bude vyšší cena automobilu a téměř nulová možnost smlouvání. Vůz můžete také odkoupit od soukromé osoby. Zde je podstatné, na koho narazíte. Setkáte se se seriózními lidmi, kteří se o své auto dobře starali, ale stejně tak je možné narazit na vychytralé překupníky, kteří padělali servisní knížku nebo přetočili tachometr.

Pokud jste tedy nalezli svůj vysněný automobil, neváhejte kontaktovat prodejce.
Na co je důležité se zeptat:

  • Technický stav vozu – Bylo auto bourané? Jsou na něm viditelné nebo skryté známky poškození? Je potřeba počítat s dalšími výdaji souvisejícími se stavem vozidla?
  • Servisní knížka – Ze servisní knížky se dá vyčíst kompletní historie vozu včetně najetých kilometrů.
  • Původ a historie vozu – Je dobré vědět, kolik měl vůz majitelů, zdali byl zakoupen v Německu, jak často byl servisován a jaké opravy na něm byly provedeny.
  • Technický průkaz – Má prodávající technický průkaz automobilu?
  • Cena – Velmi důležité je informovat se, zda je v ceně zahrnuto také DPH. Pokud v ceně zahrnuto nebude, je třeba ho doplatit a vůz se tím prodraží až o 21%. 

Platba a převzetí automobilu

Pokud jste nákup nového vozu důkladně zvážili, domluvte si telefonicky termín a čas schůzky a automobil si zarezervujte. Požádejte prodejce o potvrzení rezervace e-mailem, na nějž můžete následně odeslat své osobní údaje a oskenované doklady, což urychlí prodej vozu. Většina prodejců preferuje platbu v hotovosti. Nezapomeňte si s sebou také vzít finanční prostředky na poplatky související s převodem vlastnictví.

Ideální příjezd do Německa je v ranních hodinách, jelikož bez komplikací stihnete vyřídit všechny potřebné záležitosti s místními úřady. Po příjezdu k prodejci trvejte alespoň na krátké zkušební jízdě a vůz důsledně zkontrolujte. Následně můžete podepsat kupní smlouvu, kterou si důkladně pročtěte. Zkontrolujte si také velký technický průkaz – správnost údajů a malý technický průkaz – zanesení odhlášení vozidla.

Získání dovozových značek

  1. Povinné ručení
    V každém větším městě, poblíž registračního úřadu, naleznete pobočku některé z pojišťoven, kde si sjednáte povinné ručení a vyplníte žádost o přidělení převozní dopravní značky. Poplatky za registraci se pohybují mezi 50 – 150 EUR, dle délky mezinárodní pojistky.
  2. Registrace vozidla
    S doklady zajděte na registrační úřad, kde budete po kontrole VIN kódu zapsáni jako majitelé vozidla do velkého technického průkazu a následně vám bude vydán malý technický průkaz a osvědčení o registraci.
    Také vám bude přiděleno číslo registrační značky.
    - Výrobu registrační značky si musíte zajistit sami, například na pobočce pojišťovny, kde jste si sjednali povinné ručení. Cena nové mezinárodní registrační značky je cca 60 EUR.
  3. Platnost registrační značky
    Po získání mezinárodní registrační značky zajdete zpět na registrační úřad, kde po kontrole úředníkem získáte samolepku na registrační značku a exportní průkaz. 

Přihlášení automobilu v České republice

Vozidlo jste zdárně dovezli domů, ovšem tím vaše práce nekončí. Automobil musíte v České republice zaregistrovat ještě před koncem platnosti německé registrace.

  1. Dovozová technická prohlídka, měření emisí, evidenční prohlídka
    S vozidlem je třeba navštívit STK a absolvovat technickou kontrolu a měření emisí.
    Od 1. 1. 2015 platí, že pokud bylo vozidlo v některé zemi EU schváleno a registrováno, není třeba znovu schvalovat technickou způsobilost. Ovšem k vyplnění českého technického průkazu jste povinni doložit všechny potřebné údaje, což málokterý cizozemský doklad má a tak stejně budete muset na STK pro výpis technických údajů.
    Dále je třeba provést evidenční prohlídku vozidla. Cena technické kontroly se pohybuje okolo 1800 Kč, měření emisí v rozmezí 300 – 1000 Kč dle města přihlášení a evidenční prohlídka cca 300 Kč.
  2. Schválení českého technického průkazu
    S dokumenty z STK, osobními doklady, kupní smlouvou, malým a velkým technickým průkazem zajděte na registr motorových vozidel, kde vyplníte žádost o schválení technické způsobilosti. Pokud bude vše v pořádku, zhruba do dvou dnů vám bude vystaven český velký technický průkaz. Správní poplatky se pohybují okolo 1500 Kč.
  3. Povinné ručení
    S novým velkým českým technickým průkazem je možné sjednat povinné ručení, bez kterého byste nemohli jezdit ani vozidlo přihlásit.
  4. Přihlášení vozidla

Po sjednání povinného ručení můžete požádat o přihlášení vozidla do registru motorových vozidel a přidělení české značky. K registraci je potřeba mít připravené následující dokumenty:

  • vyplněná žádost o registraci
  • kupní smlouva 
  • zelená karta
  • velký technický průkaz
  • osvědčení o STK a měřených emisích
  • evidenční kontrola 

Poplatek za přihlášení do evidence motorových vozidel je 800 Kč.

Po absolvované registraci je možné uskutečnit svou první oficiální projížďku v novém voze.

[Přeskočit navigaci]